Waarom examen

Waarom een examen om te kunnen zenden?:

Elke zender kan storing veroorzaken in andere apparatuur of draadloze communicatie verstoren. Dit kan vitale apparatuur zijn in bijvoorbeeld ziekenhuizen, of besturingen van grote gevaarlijke machines of vitale communicatie met bijvoorbeeld vliegtuigen. De laatste decennia zijn draadloze communicatie toepassingen ook nog eens enorm gegroeid en is de kans op storing uiteraard veel groter geworden. Het is dan ook logisch, dat de overheid verlangd, dat een persoon, die met een eigen zender met een flink zendvermogen, dingen gaat uitproberen, misschien wel zelf bouwen en zelfs experimenteren, dat toch met enig verstand doet en binnen bepaalde grenzen. Hiervoor is registratie als amateur vereist: Wel moeten we aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze zijn beschreven in de 'gebruikersbepalingen amateur frequentiegebruik'.

Het examen die men aflegt is een officieel staatsexamen

Ook moet u beschikken over de vereiste technische kennis. Agentschap Telecom laat deze kennis toetsen door middel van een amateur-examen. Legt u dit met succes af, dan hoeft u zich alleen nog maar aan te melden bij Agentschap Telecom. Er zijn twee kennisniveaus ingesteld met bijbehorend registratie frequentiegebruik:

N-geregistreerde: Op de 2-meterband 144 - 146 MHz (VHF) Op de 70-centimeterband 430 - 440 MHz (UHF) Op de 10 meter band 28.0 - 29.700 MHz (HF) Op de 20 meter band 14.0 - 14.250 MHz (HF) Op de 40 meter band 7.050 - 7.100 MHz (HF) N-vergunning, hiermee is er toegang tot de 2-Meterband en 70-centimeterband en sommige HF amateur-banden, het afgegeven maximale vermogen is 25 Watt maar meer hierover in de lesstof.

F-geregistreerde: Hiermee is er toegang tot alle amateur banden, zendvermogen maximaal 400 Watt (PEP).

Niet onbelangrijk:

Het DLZA-Team weet maar al te goed dat er veel cursisten zijn die beschikken over mooie zend-ontvangers die je pas mag gebruiken als je in het bezit bent van het registratiebewijs. De boetes, of nog erger de mogelijke inbeslagnamen zijn beslist niet leuk. Aangelegd hebben van radio-zendapparaten: Het aanleggen, het geheel of gedeeltelijk aangelegd aanwezig hebben, of het gebruik van radio-zendapparaten is slechts toegestaan indien voor het gebruik ervan aan de houder van die radio-zendapparaten op grond van wetten een vergunning voor het gebruik van frequentieruimte is verleend.

In het kort komt het erop neer dat je de radio-zendapparaten uitsluitend in de verpakking mag bewaren, het sprookje de stekker of de antenne was niet aangesloten gaat niet werken. Je kunt er maar beter er voor gaan en de DLZA-cursus doorlopen.

Een oud DLZA cursist had vanwege zijn handicap beperkingen. Maar iedereen met een handicap kan uiteraard ook een examen afleggen, als je door omstandigheden niet naar de wereld kan kun je wel een hobby zoeken zodat de wereld naar jou toe komt. Uiteraard mogen alle gehandicapte meedoen met de DLZA, het is aan uzelf te bepalen of het voor u werkt. Bij vele gehandicapte radio-geïnteresseerde was dit het geval maar dat hoeft niet voor iedereen zo te zijn. Voor gehandicapten verwijzen we ook naar een speciale CGR - Informatie over Commissie voor Gehandicapte Radio-amateurs. De Veron voert een actief beleid met betrekking tot gehandicapte radio-amateurs. In verband hiermee is er een Commissie voor Gehandicapte Radio-amateurs (CGR), als aanvulling hierbij de link naar de website van de Commissie voor Gehandicapte.

Uiteraard mogen gehandicapten wel meedoen aan de D.L.Z.A. cursus, maar wij weten dat er voor gehandicapten speciale omstandigheden denkbaar zijn. Speciale examens. Er bestaan ook speciaal examens voor gehandicapten. De Stichting Radio Examens kan ook deze speciale examens afnemen, zij denken hierbij in het bijzonder aan de visueel gehandicapte amateurs, maar ook in andere gevallen kan een speciaal examen worden afgenomen.

Speciale examens dienen echter eerst te worden aangevraagd bij het Agentschap Telecom van het Ministerie van Economische Zaken, Postbus 450, 9700 AL te Groningen. Belangrijk, wel bijvoegen een medische verklaring van uw Huisarts of specialist.

 

© 2016 - Stichting DLZA

 

Search